Lykke er ikke bare bare... her er noen tips!
1 Vær takknemlig
Uttrykk takknemlighet for det du har - enten privat, for eksempel gjennom en dagbok eller sammen med en som står deg nær - eller ved å vise takknemlighet til en eller flere mennesker som du aldri har takket på ordentlig.
2 Dyrk optimismen
Ha en dagbok hvor du fantaserer og skriver om de aller beste framtidsmulighetene du kan tenke deg, eller øv på å se den lyse siden i enhver situasjon.
3 Unngå å overanalysere og sammenlikne
Bruk strategier - som distraksjon — for å kutte ned på tida du bruker på å dvele ved problemene dine og på å sammenlikne deg selv med andre.
4 Vær snill mot andre
Gjør gode ting for andre, enten venner eller fremmede, åpent eller anonymt, spontant eller planlagt.
5 «Gjødsle» et forhold
Ta for deg et forhold som trenger styrking, og invester tid og energi i å helbrede, dyrke, bekrefte og nyte det.
6 Engasjer deg
Gjør flere aktiviteter som virkelig engasjerer deg: Øk antallet opplevelser, både hjemme og på jobben, som du kan «fortape» deg i og som er utfordrende og absorberende.
7 Gjenopplev
Spill av og nyt de lykkelige stundene i livet ditt igjen. Gi stor oppmerksomhet til og nyt øyeblikkene som har vært gode, gjennom å tenke, skrive, tegne eller dele dem med andre.
8 Sett mål
Sett deg bindende mål. Velg ett, to eller tre betydningsfulle mål som er viktige for deg og sett av tid og krefter til å nå dem.
9 Lag strategier
Utvikle strategier for å takle uforutsette hendelser. Tren på metoder for å tåle eller overvinne stress, motgang eller traumatiske hendelser.
10 Tilgi
Lær å tilgi. Hold en dagbok eller skriv et brev hvor du jobber med å legge fra deg sinne og forakt mot en eller flere som har såret deg eller gjort deg urett.
11 Utforsk det åndelige
Hvis du er religiøs, involver deg mer, eller les og gruble mer over bøker med åndelig tematikk.
12 Ikke glem kroppen
Ta vare på kroppen din gjennom å trene, meditere, smile og le.
13 Lær noe nytt
I forskningen er det godt dokumentert at å lære nye ting øker hverdagslykken. Da trer du ut av komfortsonen, og opplever samtidig mestringsfølelse.
14 Plei relasjonene
Å ha og pleie gode og nære relasjoner til andre er et av de beste grepene du kan gjøre. Forskning viser at de som er lykkelige, ofte har slike sterke relasjoner.
15 Dobbel lykke
Gjør du gode gjerninger for andre, får du på en måte doblet lykken. Den andre blir glad, og du blir glad selv. Husk at gjerningen i dette tilfellet bør være noe du gjør utover det å få egen gevinst.
16 Tren
Fysisk aktivitet er veldig viktig. Ikke bare bedrer du den fysiske helsa, men om du trener mer enn en halvtime, frigjør du endorfiner som gjør deg gladere.
17 Vær oppmerksom
Oppmerksomhetstrening, eller «mindfulness», har vist seg å ha god effekt på lykkefølelsen. Nøkkelen er at du skal kunne registrere og observere uten å dømme. Den indre dialogen vår er ofte utfordringa — hvor vi hele tida vurderer for og imot, fordeler og ulemper. Når vi tar et steg tilbake uten å dømme, mestrer vi utfordringer og stress mye bedre.
18 Vær læringsorientert
Vi har godt av å være mer læringsorienterte og ikke bare tenke prestasjon. Er du læringsorientert, går det ikke an å mislykkes, selv om noe går galt. Prestasjonsorienterte vil ofte tenke: «Typisk meg, jeg visste jeg ikke kom til å klare dette», mens læringsorienterte vil fokusere på det de faktisk lærte av situasjonen.
[via]
[via]
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar